Zarządzanie bezpieczeństwem żywności - ISO 22000:2005
- Poprzednia
- Następna
- Drukuj
- Powrót
Górnośląskie Centrum Medyczne im. prof. Leszka Gieca wdrożyło i stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie - Przygotowania i dystrybucji gorących i zimnych posiłków ISO 22000:2005.
Norma została opublikowane we wrześniu 2005 roku i określa wymagania zarówno krajowe, jak i międzynarodowe dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności. Łączy system HACCP oraz zasady dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, dystrybucyjnej i tym podobnych).
ISO 22000 składa się z czterech kluczowych elementów, które zapewniają bezpieczeństwo, na przestrzeni całego łańcucha żywnościowego. Do tych elementów zaliczamy:
- wzajemną komunikację (wewnętrzną i zewnętrzną)
- zarządzanie systemem
- PRP (prerequisite programs) – programy podstawowe (GMP, GHP, GAP, GVP, GDP, GTP)
- zasady HACCP oparte na Codex Alimentarius.
- Poprzednia
- Następna
- Drukuj
- Powrót