Górnośląskie Centrum Medyczne - Szpital w Ochojcu - www.gcm.pl

top news port kali mstr galp mult
ban-header.jpg 528e07e85de757f9db2c7187883b4298
Zatrzymaj animacje
pl
en
de
ru
ban-header-logo.png 1602a378daf68a20d945620dfb17bbb9

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności - ISO 22000:2005

16.03.2018
  • Pdf
  • Drukuj
  • Powrót

Górnośląskie Centrum Medyczne im. prof. Leszka Gieca wdrożyło i stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie - Przygotowania i dystrybucji gorących i zimnych posiłków ISO 22000:2005.

Norma została opublikowane we wrześniu 2005 roku i określa wymagania zarówno krajowe, jak i międzynarodowe dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności. Łączy system HACCP oraz zasady dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, dystrybucyjnej i tym podobnych).

ISO 22000 składa się z czterech kluczowych elementów, które zapewniają bezpieczeństwo, na przestrzeni całego łańcucha żywnościowego. Do tych elementów zaliczamy:

  • wzajemną komunikację (wewnętrzną i zewnętrzną)
  • zarządzanie systemem
  • PRP (prerequisite programs) – programy podstawowe (GMP, GHP, GAP, GVP, GDP, GTP)
  • zasady HACCP oparte na Codex Alimentarius.

zdjęcie certyfikatu ISO 22000:2005 nadanego GCM przez TUV SUD

Wyślij na Facebooka
  • Pdf
  • Drukuj
  • Powrót